01-01-08

HAPPY NEW YEAR, FOLKS !

Na Raf Coppens’ flauwe kul (er was echt niks beters) was ik na mijn laatste gevulde werkdag in slaap gevallen in mijn bed. Ik had de overgang van oud naar nieuw zalig en veilig voltrokken, al slapend dus. Om twee uur werd ik wakker en dacht “ tiens, ik ga eens kijken hoeveel dwazen (als ik) er op de blog gegaan zijn rond middernacht.” Toch een heel deel, hoor.

Vind ik dit zielig ? Neen, het is trouwens een stereotiep beeld dat van-oud-naar-nieuw al feestend moet gebeuren, met toeters, confetti, vuurwerk en geschal, terwijl meer dan de helft van de wereldbevolking lijdt. Een klein handje vol miserie: Pakistan, Kenya, Darfoer, Bangladesh, Irak, Afghanstan.  En wij maar feesten, olé, en aftellen 5,4,3,2,1 …BOEM, geen kurk, maar nog een door-het-Westen-in-de-verdrukking-gedreven zelfmoordterrorist aan het werk. Ik ben radicaal tegen dit soort aanslagen, maar ergens heb ik voeling met het uitzichtloze perspectief van de doorsnee Palestijn.

Op Nieuwjaarsdag plegen we elkaar vanalles en nog wat goeds toe te wensen, terwijl we ons de andere dagen van het jaar vaak verkneukelen in de miserie die deze of gene persoon overkomt. Aan jezelf herken je de andere, en zeg nu niet dat het niet waar is ! Voor mij is Nieuwjaarsdag een vrije dag zoals er nog 9 zijn in een kalenderjaar. Een dag dat je probleemloos om 4 uur uit bed kunt, omdat je niet moet gaan werken. Zijn jullie (mensen uit de privé-sector) al eens gaan kijken naar 1 en 2 mei ?  Twee feestdagen na elkaar. Olé, het kan niet op in 2008 !

Nog een handje graaien in de miserie-zak : het Poetin-Rusland, Tsjetjenië, Nepal, Tibet, China zelf, waar meisjes 18 uur per dag (6 op 7 ) in volgepropte atelierkes achter hun stikmachientje moeten zitten, en hun loon net voldoende is om een bed te huren en te eten. En wij maar ongeduldig wachten tot de solden beginnen over een paar dagen. Olé !

Nigeria, Congo, Senegal, heel Afrika, op de noordelijke kustlijn van Marokko tot Egypte na, is één brok tranen –voorzover voldoende lichaamsvocht aanwezig-  en ellende.

5,4,3,2,1 … een tikkende tijdbom. Leve de algehele uitbreiding van allerlei allergieën, de niet te stuiten opmars van allerlei kankers, en maar verder hard werken, en geld vergaren, waarmee we uit tijdsgebrek ongezond voedsel kopen, en maar verder ongelukkig zijn (maar daartegen bestaan er pillen.) Driewerf olé !

Nog eens in de zak, maar dichter bij huis ? Geen probleem. Jordanië met volledig nieuw onstane stadjes van sinds 40 jaar lang bij elkaar gekropen, en op en naast en tussen elkaar gepropte familie’s van Palestijnse vluchtelingen (derde-generatie-vluchtelingen, tot uitschot in Jordanië zelf verklaarde groep, en terugkeren naar Palestina is zeker geen optie)  Nog een leuk land, Myanmar. Over Thailand horen we niks meer, maar even wachten op de volgend tsunami, zeker, en dan weer massaal geld storten. Olé ! Het 21ste eeuwse aflaat-model. En de media maar geil meedoen aan dit soort acties, het is moreel goed, en het verhoogt de kijkcijfers en de aandelen van de mediaconcerns. Nekeer naar de andere kant vliegen, (vliegreizen waren nog nooit zo goedkoop)  Ecuador, arme koffieboeren, Guatemala, Brazilië met zijn rubberplantages en zijn modern slaven- en grootgrondbezitterssysteem.(En de aandelen van Goodyear maar stijgen) Cuba, ook al hebben ze zogenaamd gratis onderwijs en medische zorg, elke Cubaan zit opgesloten op zijn eiland, tenzij je een bevoorrecht hoogspringer of volley-ball-speler bent of een eerste-rangs-verklikker.

Nog dichter bij huis ?  Wat vind je van het huidge interimsysteem in Europa, dat eigenlijk een verkapte wettelijk goedgekeurde vorm van koppelbazerij is .”Olé, nonkel Pierre, kom, trekt nog een fleske champagne open.” “ Ik wens u, nonkel Cyril, een goeie gezondheid en nen dikke portefeuille !”

En ik wens u niettemin een goed jaar. Ik hoop dat mijn oudste zoon zich niet doodrijdt op zijn nieuwe scooter ( ik hoor de tragedie al uitgesproken worden door de mensen “erg, hé, en hij had da brommerke gekregen van zijn ouders voor zijne 16de verjaardag” ), dat ze mijzelf niet doodrijden ’s avonds tijden het joggen ( op het bidprentje zouden ze kunnen drukken “zijn passie werd zijn dood”), dat mijn vrouw zich niet doodrijdt met haar 250 cc-scooter (“ja, weet ge, ze hadden dienen brommer speciaal gekocht voor haar om minder lang in de file naar Brussel te staan, en om elke dag 1 uur tijd uit te sparen voor haar gezin, erg, hé” ), dat mijn dochter van 14 niet verkracht wordt ( “ja, dat komt ervan, als ge zo’n jong meiske alleen met den trein naar Hasselt laat rijden de zondagavond”), dat mijn jongste zoon niet dodelijk ten val komt met zijn fietsje naar school ( “ah ja, maar hij had geenen helm op, hé, en met zenne kop just op den borduur gevallen,hé”) , en dat mijn jongste dochter niet op een onbewaakt moment dodelijk onder de grote wielen van de schoolbus terecht komt bij het overlopen van de straat omdat ze mij zag staan aan de overkant (“verschrikkelijk, hé, diene pa heeft het zien gebeuren, recht voor zijn ogen, hé “ ), dat mijn oude moeder (84 dit jaar) als het in 2008 moet gebeuren, vredig mag inslapen, zonder eerst ziek te worden. Allez, als ik het zo herlees, zijn het allemaal dingen waarvan ik hoop dat ze niet gebeuren.

Ik peins (anagram van 'penis' :-),) dat het beter is dat ik mijn loopschoenen aantrek en een rondje ga lopen, en mijn kop houd.

HAPPY NEW YEAR, FOLKS !

08:47 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Beste wensen Vooreerst: je kunt niet de hele wereld op je schouders dragen hoor. Ik zeg altijd: wat je zelf niet kunt veranderen moet je ook niet van wakker liggen, dat klinkt misschien hard, maar het resultaat is toch hetzelfde. Wat je zelf wel kunt veranderen daarentegen, dat heb je dan zelf in de hand en dan is het uw eigen fout als het al dan niet de mist in gaat. Sta mij toe u en uw familie een gelukkig 2008 toe te wensen en ga maar eens goed lopen, want het klinkt uit uw tekst alsof u stress hebt :-)

Gepost door: Caroline | 01-01-08

Gelukkig nieuwjaar Marc! Aan jou en aan allen die je dierbaar zijn!
Liefs van Fleur

Gepost door: Fleur | 01-01-08

Ja jong Marc ... het is me wat ... probeer er toch nog een leuke dag van te maken ...

Gepost door: wim | 01-01-08

GELUKKIG 2008 Dag Marc en familie
wij wensen jullie een voorspoedig en gelukkig 2008. Misschien komen we elkaar eens tegen op een of andere wedstrijd ! Flanders Fields, je westvlaamse roots opzoeken ?

Gepost door: Wim | 01-01-08

De commentaren zijn gesloten.