26-01-08

deel 2, hoe ik stopte met roken

Vervolg op deel 1 “hoe ik stopte met roken” van 20 januari. Indien nieuw op deze blog, lees eerst deel 1.

 

Eigenlijk heb ik weinig zin om dit verhaal verder te zetten, omdat het de werkelijkheid niet verandert, omdat het niet ter zake doet, en omdat alles per definitie zinloos is, ook dit verhaal dus. Ooit komt de dag dat deze blog auteurloos wordt, en dan staan deze teksten hier geïsoleerd, hangen ze als het ware ergens in een niet te grijpen realiteit, alleen wie mijn paswoord kent zal de blog kunnen aanpassen, of via google zal je op een of ander bericht kunnen stoten dat deel uitmaakt van deze blog. Maar de dwang om het verhaal te beëindigen dat ik vorige week begonnen ben, laat me geen keuze.

Eerst de hoofdzaken van de bijzaken onderscheiden. Een van de bijzaken is dat ik de ochtend van 30 januari 1995 al vroeg aan het werk was, ik wou immers nog een paar dingen afkrijgen alvorens ik mijn broer naar het AZ van Jette zou brengen voor zijn zoveelste chemokuur. Bijzaak is ook de manier waarop het mij bekend gemaakt werd , mijn schoonzuster belde me die ochtend op. Hoofdzaak is wat ze me te vertellen had, dat ik mij niet hoefde te haasten om mijn broer op te pikken omdat het spijtig genoeg niet meer nodig was, hij was die ochtend niet meer wakker geworden, en of ik wou langskomen.

Mijn broer was gestorven op de eerste verdieping boven het café, hij had de ruimte in betere tijden volledig zelf ingericht voor hem en zijn vrouw en hun zoon, om er de nacht door te brengen wanneer het sluitingsuur was uitgelopen, en ze te moe waren om nog huiswaarts te keren. Sinds hij ziek geworden was verbleef hij er vaak enkele dagen na mekaar, voor het gemak van zijn familieleden zodat er minder over en weer gereden moest worden tussen café en woonhuis. Hij kloeg zelden en cijferde zich graag weg.

Hoofdzaak is dat ik mijn twee zussen in Chicago midden in de nacht opbelde om hen de dood van hun broer te melden. Hun angstschreeuw staat op mijn harde schijf, alsook het gevloek en het geroep van zijn zoon die, door de directie van zijn school naar huis gebracht, naar boven stormt om definitief van het levenloze lichaam van zijn vader afscheid te nemen.

De 2 werkmannen van de begrafenisondernemer doen routineus en sereen hun werk, het is hachelijk om het dode lichaam via de steile trap naar beneden te krijgen. Ze ontdoen mijn broer van ring en gouden halsketting en overhandigen het aan zijn vrouw. Als ze weg zijn vraag ik aan mijn schoonzus een pint bier om van de aangekondigde, maar toch onverwachte  klap te bekomen. Ik troost mijn neef, maar hij is van hetzelfde kaliber als zijn vader, hij zeurt of klaagt niet.

Bijzaak, maar aardig detail: bij het kiezen van de doodskist vragen we de man of hij het gekozen model in het groen kan laten schilderen. Hij reageert twijfelend dat dit niet hoort bij zo een mmoie kist, maar bij ons aandringen stelt hij tenslotte dat een werkman, tegen betaling, desnoods de kist in het groen kan schilderen. Graag, zeggen we, want groen is de lievelingskleur van de overledene.

Hoe het komt kan ik me niet herinneren, maar het lichaam ligt opgebaard in het lijkenhuisje van de begraafplaats zelf, en dus niet bij de ondernemer. Achteraf komt me dit goed uit, want vanaf de volgende dag gaan mijn zus Lieve, (mijn zussen hebben de eerste vlucht huiswaarts genomen), en ik dagelijks onze dode broer bezoeken. We hebben onze attributen op zak, een kam, een borstel, een bus haarlak en een paternoster. Hij ligt op een zwartgranieten blok met hoofdsteun in de nek, wit hemd, zwart pak en zwarte das, oogkassen diep ingevallen, zijn onderlip staat lichtjes scheef, zijn huidskleur is geel tanig. Hij ziet er ouder uit dan hij in werkelijkheid geworden is. Over zijn dunne lichaam ligt een wit zijden doek, over het doek liggen zijn handen, de vingers gekruist. Om 46 te worden had hij één dag langer moeten leven.

Hem aanraken boezemt me angst in, ik durf hem amper een kruisje op het voorhoofd te geven. Mijn zus gaat tewerk alsof ze niets anders gedaan heeft haar hele  leven, ze kamt en herkamt en  borstelt en herborstelt zijn haar tot het ligt zoals ze het wil, het gewenste eindresultaat wordt vereeuwigd met haarlak. We zijn bijna altijd alleen in het dodenhuisje, en dat is goed, we kunnen ook zolang blijven als we willen, en niemand stoort ons als we foto’s willen nemen. Het invlechten van de paternoster met zwarte bolletjes tussen zijn verstijfde vingers gaat moeizamer, maar het lukt, en het verdoezelt dezelfde kleur van zijn nagels. We kunnen rustig praten tegen elkaar en tegen onze dode broer, wiens fysieke maar dode aanwezigheid we sterk ervaren.

 

Mijn schoonzus heeft me inmiddels het gouden halsketting van mijn broer geschonken, en ik voel me er toch door vereerd. Op vrijdag zal mijn broer gekist worden. Mijn zus en ik zijn weer aanwezig op het kerkhof. Dit is het moment van lichamelijk afscheid nemen, onze broer ligt waardig in zijn donkergroene kist , we geven hem een laatste kruisje en wensen hem een goede reis. Net voor de werkmannen het deksel op de kist willen tillen, gris ik het gouden halsketting uit mijn jaszak en weef het in een fractie van een paar seconden bij het paternoster tussen twee van zijn vingers, zonder voorbedachte rade, impulsief, niet waardig zijn halsketting zelf te dragen, en tegelijk om hem pasmunt te willen meegeven voor zijn lange reis. En nu kan  geen enkele lijkenpikker het sieraad ontfutselen. Er zitten 10 vergulde bouten op het deksel , één aan kop- en één aan voetenzijde, 4 aan elke zijkant. Nadat de werkman er een heeft vastgeschroefd vragen we hem zijn materiaal aan ons te geven en klaren we de klus zelf, de resterende 9 bouten worden afwisselend door mijn zus en door mij in de kist gedraaid. Ik besef dat dit back-to-the-roots is, een handeling die we niet meer plegen te doen, het eigenhandig kisten van een afgestorven familielid. De kist verdwijnt en wij gaan in een van de vele café’s aan de Vogelenzang van Anderlecht een paar stevige Ciney’s drinken.

Er rest ons morgen nog één zware dag, de begrafenis op zaterdag 4 februari.

06:52 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Afscheid nemen... een vreselijke opdracht , maar een ding is zeker "Je bent pas dood, als je ze je vergeten" en denk dat je broer nooit vergeten zal zijn ...

Gepost door: Katrien | 26-01-08

De commentaren zijn gesloten.