28-02-08

maak van een mug geen olifant ...

Begin jaren 2000 kreeg ik, in wat toen nog de GB heette, een boekje in handen met de titel “Maak van een mug geen olifant” van ene Ph. D. Richard Carlson. Het is sindsdien mijn beste geestelijke investering gebleken, in een 100- tal kernboodschappen probeert de schrijver de lezer aan te leren hoe hij hoofd- van bijzaken kan onderscheiden, en hoe hij kan voorkomen dat bijzaken hoofdzaken worden. Op ogenblikken dat ik het nodig acht grijp ik terug naar mijn boekje, zoals andere mensen naar de bijbel of een borrel of een cafebezoek. Ik lees er soms in ’s morgens voor ik naar het werk vertrek, of ’s avonds in bed tijdens het journaal of het weerbericht, soms op toilet en soms weken niet. Ondanks het enthousiasme waarmee ik over dit boekje vertel aan vrienden of kennissen, leen ik het zelden of nooit uit, en als ik het wel doe, bel ik na een halve week de uitlener al op om mijn boekje terug te vragen. Het boek is voor een groot deel, de schrijver geeft dit ook aan in zijn literatuurlijst achteraan, gebaseerd op oosterse wijsheid, om maar een naam te noemen Deepak Chopra. Door het lezen ervan besef je dat je niet de enige bent met neurotische trekjes, als het anno 2008 überhaupt nog mogelijk is volledig neurose-vrij te zijn. Als u het mij vraagt, ik denk het niet. Het boekje leert je wel hoe je kunt omgaan met stress door steeds voor ogen te houden dat het betrachten van innerlijke rust het hoogste goed is op deze wereld, belangrijker dan geldgewin of macht of gelijk-willen-hebben.

Vooraleer onze vlucht van Kuala Lumpur naar Parijs vertrok , hadden we niet minder dan 4 uren vrij. We waren immers aangekomen met een binnenlandse vlucht vanuit Langkawi. Gelukkig beschikt KLIA over een gigantisch, twee verdiepingen hoog, en in de vorm van een 4-potige spin, shopping center. Langsheen de kop en de denkbeeldige poten heb je allerlei winkeltjes en eetgelegenheden. Dus ook een bookshop. Met een zoveelste ingeslikte Dafalgan probeerde ook ik de koortsige tijd te doden door wat rond te neuzen. En wat ziet mijn lodderig oog ? Jawel, “Don’t sweat the small stuff…Richard Carlson, Omnibus, Special Edition – Three books in one ! Simple ways to keep the little things from overtaking your life.” Een 20-tal identieke blauwe boeken op elkaar gestapeld. Wat een toeval. Naast het ene deel dat ik reeds in een Nederlandse vertaling bezat, zaten er in deze omnibus nog twee andere delen, vrij door mij vertaald als “maak van een mug geen olifant op het werk” en “maak van een mug geen olifant over geld”, telkens weer samengevat in 100 kernboodschappen. Dit alleen al maakte het zieke einde van mijn reis goed. Het was trouwens het derde boek dat in mijn bezit kwam tijdens deze reis. Over de andere twee later meer.

Ik probeer elke avond 1 boodschap over “het werk” en 1 boodschap “over geld” te lezen. Het is klaar, soms iets simplistisch, geschreven, maar hebben we allemaal soms geen nood aan eenvoudige, simpele, ongecompliceerde dingen ? Ik dacht het wel. Dus als je ooit dit boekje ergens ziet liggen, grijpen die kans !

Oh ja, daarnet gelopen, 60 minuten,  8,7 km (dik 6:50m / km ), gemiddelde hartslag 135. En een goed gevoel, dat ik stilaan weer de oude wordt, en maar goed ook, want ik begon de endorfines en serotonine al flink te missen in dat koppie van mij !

18:07 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

dagelijkse tip Krijgen we nu dagelijks op jouw blog zo'n tip te lezen? Zou wel leuk zijn! Blij dat je weer aan het lopen bent.

Gepost door: Julie | 28-02-08

Voor wie het aanbelangt; om het leuk te houden, geef me een nummer van 1 tot 100 en ik zal de kern van die boodschap in mijn bericht samenvatten. Goed ?

Gepost door: marc devloo | 28-02-08

hoofdzaak je hebt gelopen, dat is de hoofdzaak ... laat je niet gek maken door alle bijzaken op 't werk ;-)

Gepost door: geert | 29-02-08

Ik wil ook zo een tip op je blog.
Lijkt me ook een mooi kado.
Bedankt voor je tip .. nu heb ik wat tijd om wat filmen te kijken, lezen en blogjes lezen.

Gepost door: Edith | 29-02-08

Mag ik inzetten ??? n° 7 ik heb iets met 7 weet niet hoe of wat maar alé das "bijzaak" ;-) en nu de "hoofdzaak" ewel é ben content in jou plaats dat ge weer verrezen zijt ;-)

Gepost door: Katrien | 29-02-08

De commentaren zijn gesloten.