28-02-08

maak van een mug geen olifant ...

Begin jaren 2000 kreeg ik, in wat toen nog de GB heette, een boekje in handen met de titel “Maak van een mug geen olifant” van ene Ph. D. Richard Carlson. Het is sindsdien mijn beste geestelijke investering gebleken, in een 100- tal kernboodschappen probeert de schrijver de lezer aan te leren hoe hij hoofd- van bijzaken kan onderscheiden, en hoe hij kan voorkomen dat bijzaken hoofdzaken worden. Op ogenblikken dat ik het nodig acht grijp ik terug naar mijn boekje, zoals andere mensen naar de bijbel of een borrel of een cafebezoek. Ik lees er soms in ’s morgens voor ik naar het werk vertrek, of ’s avonds in bed tijdens het journaal of het weerbericht, soms op toilet en soms weken niet. Ondanks het enthousiasme waarmee ik over dit boekje vertel aan vrienden of kennissen, leen ik het zelden of nooit uit, en als ik het wel doe, bel ik na een halve week de uitlener al op om mijn boekje terug te vragen. Het boek is voor een groot deel, de schrijver geeft dit ook aan in zijn literatuurlijst achteraan, gebaseerd op oosterse wijsheid, om maar een naam te noemen Deepak Chopra. Door het lezen ervan besef je dat je niet de enige bent met neurotische trekjes, als het anno 2008 überhaupt nog mogelijk is volledig neurose-vrij te zijn. Als u het mij vraagt, ik denk het niet. Het boekje leert je wel hoe je kunt omgaan met stress door steeds voor ogen te houden dat het betrachten van innerlijke rust het hoogste goed is op deze wereld, belangrijker dan geldgewin of macht of gelijk-willen-hebben.

Vooraleer onze vlucht van Kuala Lumpur naar Parijs vertrok , hadden we niet minder dan 4 uren vrij. We waren immers aangekomen met een binnenlandse vlucht vanuit Langkawi. Gelukkig beschikt KLIA over een gigantisch, twee verdiepingen hoog, en in de vorm van een 4-potige spin, shopping center. Langsheen de kop en de denkbeeldige poten heb je allerlei winkeltjes en eetgelegenheden. Dus ook een bookshop. Met een zoveelste ingeslikte Dafalgan probeerde ook ik de koortsige tijd te doden door wat rond te neuzen. En wat ziet mijn lodderig oog ? Jawel, “Don’t sweat the small stuff…Richard Carlson, Omnibus, Special Edition – Three books in one ! Simple ways to keep the little things from overtaking your life.” Een 20-tal identieke blauwe boeken op elkaar gestapeld. Wat een toeval. Naast het ene deel dat ik reeds in een Nederlandse vertaling bezat, zaten er in deze omnibus nog twee andere delen, vrij door mij vertaald als “maak van een mug geen olifant op het werk” en “maak van een mug geen olifant over geld”, telkens weer samengevat in 100 kernboodschappen. Dit alleen al maakte het zieke einde van mijn reis goed. Het was trouwens het derde boek dat in mijn bezit kwam tijdens deze reis. Over de andere twee later meer.

Ik probeer elke avond 1 boodschap over “het werk” en 1 boodschap “over geld” te lezen. Het is klaar, soms iets simplistisch, geschreven, maar hebben we allemaal soms geen nood aan eenvoudige, simpele, ongecompliceerde dingen ? Ik dacht het wel. Dus als je ooit dit boekje ergens ziet liggen, grijpen die kans !

Oh ja, daarnet gelopen, 60 minuten,  8,7 km (dik 6:50m / km ), gemiddelde hartslag 135. En een goed gevoel, dat ik stilaan weer de oude wordt, en maar goed ook, want ik begon de endorfines en serotonine al flink te missen in dat koppie van mij !

18:07 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

27-02-08

eerste looppasjes

eerste pasjes gezet vandaag, heel traag, opnieuw leren ademen en simultaan het ene been voor het andere schuiven, 45 minuten lang, heb er van genoten en voel me weer een stuk beter. bedankt voor de aanmoedigingen. ik zal later nog wel af en toe iets vertellen over maleisië, als de griepschaduw over deze reis zal weggedeemsterd zijn. toch een eerste impressie; Kuala Lumpur is opweg om Singapore naar de kroon te steken, men ziet dit aan de wolkenkrabbers die als uit de kluiten gewassen paddestoelen uit de grond schieten, men ziet dit aan de ellenlange files ( de laatste 15 minuten naar ons hotel The Milennium in het centrum waren nodig om de laatste 300 meters af te leggen ), men ziet dit aan de explosie van winkels en shopping-centra, men voelt het in KLIA ( Kuala Lumpur International Airport ), volgens onze gids de mooiste luchthaven ter wereld na Shangai. Tegelijk boezemt het angst in, de trek naar de steden, de luchtvervuiling, ze moeten allemaal aan eten geraken, ze willen allemaal geld verdienen, overbevolking dreigt ook hier, ik denk dat de aziaten nog een stuk zotter gaan worden dan wij met hun obsessie voor werk en bezit, met alle mogelijke gevolgen vandien, ... 

18:57 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-02-08

koortsvrij

Tweede dag temperatuur onder  37 ° C. Spierpijnen zijn ook verminderd. Voel me wel nog suf en slaperig. Heb vrijdag het werk toch niet kunnen hervatten. Maandag dan maar, zonder fout. Zoals ik me nu voel, betwijfel ik of ik nog ooit 5 km zal kunnen lopen. Kijk er naar uit om een week verder te staan. Smerige, aziatische griep …

07:14 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

21-02-08

back home ! ... en hoe ? ...

Ziek, ziek, ziek... sinds maandag griepachtige symptomen, koorts, spierpijn, moe, bovenste luchtwegen flink ontstoken, niezen, en continu snuiten... In leven gehouden met dafalgan en perdolan-suppo's. Terugreis vanuit Langkawi maar eventjes 28 uur onderweg geweest. Zo ziek dat ik vandaag  het werk niet kon hervatten, toch huisarts geconsulteerd, ( avian flu is uitgesloten, vogelgriep, want die vereist ontsteking van de onderste luchtwegen, longen, en hoesten, ...). Als ik morgen koortsvrij ben, zou ik een paar uren willen gaan werken, week afsluiten, etc...., kwestie van respect te tonen tgo. sommige van mijn collega's.

Wat mijn marathonvoorbereiding betreft., tja, heb in KL (troetelnaampje voor Kuala Lumpur, zaols LA, etc...) tweemaal gelopen, een uurtje op band in fitness van hotel ( doe ik dus nooit meer, zo saai ) en de volgende dag om 6 uur door de stad en eindigend aan de Twin Towers, ( de Petronas Twin Towers om volledig te zijn ). Ik sta nu twee weken achter, weet niet wanneer ik de eerste stapjes zal zetten. Heb op vakantie "Loop" van Gerard Nijboer gelezen, die ook waarschuwt voor te fanatiek gedrag tov het marathongebeuren. Ttz, ik zie wel wanneer ik opnieuw begin, en uitlopen zal mijn eerste boodschap blijven, geen tijdsdruk dus. Het moet leuk blijven !  Allez, tot later, ga iets eten en opnieuw gaan slapen !

16:14 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

10-02-08

stoppen met lopen

Voilà, mijn derde opeenvolgende lange zondagduurloop zit erop, en tegelijk mijn 16de training op 28 dagen.( de laatste 4 weken 198 km ! ) Niet slecht voor een 44-jarige ouwe zak, met nog steeds een te hoge BMI, en zonder BMW ( maar dat laatste vind ik maar bijzaak). Op het programma stond 24 km aan 6:20/km. Voor zes uur de deur uit, weerom die ellenlange haachtsesteenweg af richting Brussel, voorbij Diegem-put, draaien, en weer richting Haacht, en zo weer naar huis.

Het werd precies 2u30m, dus 6:15 / km, maar wat mij het meest tevreden stemt is de gemiddelde hartslag van 139. Vorige week 22km, een ietsepietse trager en gemiddeld 149bpm. Dus toch duidelijk vooruitgang. De komende week neem ik mijn eerste snipperweek, na terugkomst uit Maleisië gaan we gewoon verder met week 3 van het 10-wekenschema alsof er niets gebeurd is. Het hele gedoe rond die marathon begint toch zijn tol te eisen, ik voel er mij wel goed bij, maar het begint toch te centraal te staan in mijn leven, op het randje van het obsessieve, het kost mij bvb. geen moeite om vroeg op te staan om te gaan lopen, neen, ik lig eigenlijk al een paar uren ervoor te woelen in mijn bed in de hoop dat ik al kan opstaan om te gaan lopen. Volgende week lekker dolce far niente, kijken rondom mij, indrukken opdoen van andere culturen, andere mensen, en toch allemaal met diezelfde diepe wens om een goed, correct leven te leiden. Allez, Juju, en nu naar St Truiden, benieuwd hoe ons Dorien het ervan zal afbrengen in haar eerste cross sinds november 2007.

11:30 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

09-02-08

in het diepst van mijn gedachten...

In het diepst van mijn gedachten was ik deze ochtend tijdens mijn duurloop de blanke Gebreselassie, in een klad-versie weliswaar, maar ik voelde me de koning te rijk, niet in materiële zin, maar spiritueel. Men had mij zelfs mogen uitverkiezen tot belgische winnaar van Euromillions, nog had ik geweigerd als ik in ruil daarvoor het hardlopen had moeten opgeven. Straf hé, zich zo goed voelen tijdens de inspanning. Natuurlijk ging het veel te snel, was het de ochtendlijke serotonine die vrij kwam, of andere endorfines, ik weet het niet, maar ik heb uiteindelijk gelopen aan 5:44/km terwijl de oefening 6:20/km moest zijn. Mijn hartslag lag perfect op 149. Ik had het gevoel dat ik nog wel even kon doorgaan op dit elan, solo, alleen met mezelf, mijn eigen gedachten, mijn eigen geluk !

Druk, druk, druk, ..zei ik deze morgen, twee wasmachines ophangen, vaatwasser leegmaken, met de oudste naar FC Brussels, ze werden daar wel afgedroogd met 8-3 door de provinciale scholieren ( die jongens zijn gemiddeld een hoofd groter dan de onze, en 10 kilo zwaarder, en 3km/uur sneller, deze jongens balanceren op het randje van de nationale jongeren van FC Brussels, en ze zijn allemaal allochtoon, ze kunnen dus voetballen ), daarna naar de Makro om een fitness blok Dunlop Studio 7300 te kopen (in promo 299 euro, en levering aan huis ), tuusendoor nog een paar hoofdstukken gelezen in John Drake's "Terugschakelen, Minder werken, meer genieten", en ook nog middagdutje van anderhalf uur gedaan (dit heb ik nodig als ik zo vroeg blijf opstaan, en meer dan 50 km per week loop) en nog een paar pinten gedronken met mijn schoonbroer die mijn zonnepanelen kwam bekijken ( zij bouwen weldra ook en overwegen dit ook )

Morgen staat een flinke 24 km op het programma, daarna loopt Dorien (14 j.) haar eerste cross sinds november in St Truiden, (CC Dour is nog te zwaar), en gaan we Kigali-Marathon-runner Roel aanmoedigen in zijn cross aldaar, en daarna breng ik Dorientje al naar het internaat in Hasselt, we zullen haar twee volle weken niet meer zien.  Ik moet dringend mijn koffer beginnen maken.

Laatste vaststelling, die 5:44/km van dezemorgen is het tempo om binnen 4 uur te eindigen. Ik kan wel een tijdje aeroob doorgaan op deze hartslag. Het zou dus toch wel eens mogelijk kunnen zijn, zeker als ik me laat meeslepen door honderden andere lopers.

Nog één vraagje : heb ik nu reeds genoeg gelopen en geblogd om me een volwaardig weblogloper te noemen en voortaan in een rood shirt te lopen, of moet ik nog de zegen krijgen van één van jullie ?

19:11 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

druk, druk, druk...in het weekend

5u11. Sta dus klaar voor mijn 10 km loop in het donker. Heb het waanzinnig druk dit weekend, maar wil niet afwijken van mijn vooropgestelde trainingsschema. Straks na het lopen, en al de andere activiteiten een langer verslag. Sta te popelen om te vertrekken aan mijn bescheiden tempootje van 6:20m/km....

05:14 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |