03-04-08

bordeaux sauvignon blanc 2004

Zich voorbereiden op iets groots, zoals een marathon, blijft een koorddansoefening, balanceren tussen net voldoende trainen om de minimale doelstelling te halen en net niet teveel trainen om van blessures en ziekte gespaard te blijven. Een evenwichtsoefening die elkeen voor zichzelf dient uit te dokteren. Maar toch blijft trainen voor uithoudingsdisciplines een beetje tegennatuurlijk, zeker fysiologisch, de chirurg die Everts knieën ettelijke keren geopereerd heeft, zei me “de joggers, en zeker de marathonlopers, van vandaag zijn mijn klanten van morgen”. Psychologisch is het een ander paar mouwen, het is een eergierige onderneming, het geeft je zelfvertrouwen, het mildert psychische aandoeningen, en houdt op regelmatige tijdstippen ernstige blues buitenshuis. En daar tussenin zoekt éénieder wat hij of zij aankan.

Dankzij het lopen –zelf ben ik begonnen in oktober 2006, nadat in oktober 2005 een geslaagde triple-arthrodese in mijn rechtervoet werd uitgevoerd te Pellenberg, gevolgd door drie maanden gips, en maanden oefenen met zwemmen, fietsen en wandelen tot ik in oktober 2006 mijn eerste schuchtere looppassen zette – dankzij dat lopen dus, heb ik de mentale kracht gevonden om professioneel een stapje terug te zetten, onder de vorm van een aanvraag tot ouderschapsverlof. Jaren had ik dit uitgesteld om principiële redenen “een man neemt geen ouderschapsverlof”, en uit angst “misschien verlies ik wel mijn job”. Het lopen gaf me de kracht om de dingen in een juister perspectief te zien, zoals “mijn baas heeft mij even zeer nodig als ik hem.” Het lopen geeft me de energie om meer te presteren in het huishouden, en rustiger te handelen in opvoedkundige kwesties. Het lopen leert me afstand te nemen van alledaagse bekommernissen. Ik zou niet meer zonder kunnen. Dus, Tinne, Yves, Julieke, Edith, Mario en andere potentiële zieken of gekwetsten, ik voel met jullie mee. Ik besef  welk geluk ik heb te kunnen lopen, ik heb het wel niet gekund van mijn 20 tot mijn 42. Maar die pech vormt nu misschien wel de basis om de komende jaren lang en veel te kunnen lopen. Let’s hope so !

Vandaag moest ik 14 km lopen in 90 minuten. Het ging iets vlotter, 14 km in 1u20m,  of 5:40m / km. Achteraf drong het tot me door dat dit de snelheid is om net minder dan 4 uur te realiseren op de Marathon. Maar zelfs als ik trager loop op zondag 20 april, zal ik reuzetrots zijn op mezelf. Ik zal mijn prestatie te gepaster tijd bekend maken aan dokter Matricali en zijn assistente Dr. Moerman, die me hooguit het perspectief boden ooit een regelmatig jogger te worden. Bij de vraag of ik ooit een marathon zou kunnen lopen, werd er twijfelend gehoofdschud  ( of beter, met het hoofd geschud ) en gesteld dat ik mocht blij zijn als ik in de toekomst pijnloos lange wandelingen zou kunnen maken. Ik ben echt blij dat ik op de (17de) vooravond (tel maar na) sta van mijn eerste marathon. Nog een derde glaasje Sauvignon Blanc en “m’n avond kan niet meer kapot, Suzanne ….”

19:14 Gepost door marc devloo in sport | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Santé, Marc Zo mooi als jij het hebt uitgedrukt, zal ik het nooit kunnen, maar ook bij mij voelt het zo aan. Moest iedereen met lopen starten, de wereld zou er een stukje mooier uit zien. Wat je marathon betreft, finishen, de tijd speelt geen rol, het zal je een boost geven die de lang voort zal stuwen!

Gepost door: Hansy | 03-04-08

Inderdaad! Het klopt, met een snelheid van 5:40 m/km eindig je binnen de 4 uur. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meeste grote marathons verder zijn dan 42,195 meter, meestal zijn ze enkele honderden meters verder. Als de officials bij het nameten van de afstand lager dan de 42,195 zouden uitkomen, zouden alle records ongeldig verklaard worden. In Amsterdam had ik ook 42,5 kilometer. Maar zo te zien zal dat voor jou geen probleem zijn om die toch magische grens te doorbreken.

Gepost door: Fré | 04-04-08

Een tip Moest jij nu je de busjes in je marathongordel eens vullen met Sauvgnon Blanc ? of is dat teveel van het goeie ?? Prettige weekend Vlootje ;-) en niet te bont maken hé

Gepost door: Katrien | 04-04-08

De commentaren zijn gesloten.